Рекомендації для батьків

2021-03-12

РЕКОМЕНДАЦІЇ

для батьків при перевірці мобільного пристрою дитини на предмет перебування в «групах смерті» в соціальних мережах та мобільних месенджерах.

  1. Відкрийте месенджер на мобільному пристрої дитини. Перейдіть у вкладку «Налаштування» та вкладку «Комп’ютери та планшети» або «Пристрої» (ще можливо «Активні сеанси» або «Web - версія») щоб переконатись, що вхід в обліковий запис здійснено лише з пристрою Вашої дитини. Якщо виявлено інші пристрої або сеанс, це може означати, що дитина для спілкування використовує інший мобільний телефон (планшет, ноутбук, комп’ютер) або те, що до облікового запису дитини має доступ стороння особа. При виявленні такої інформації одразу припиніть сесії на всіх сторонніх пристроях натиснувши на вкладку «Завершити інші сеанси»

  2. Візуально перегляньте аватари (логотипи) всіх наявних діалогів та груп в які долучений обліковий запис Вашої дитини. У кожної «групи смерті» є свій логотип. Найчастіше це символіка богів (аніме-мультфільмів) — дитина, думаючи, що він частина чогось важливого, ритуального і доступного обраним, сприймає логотип як татем, який дає йому за умови виконання інструкцій могутність і безкарність.

  3. Зверніть увагу які мають назви групи до яких долучений обліковий запис Вашої дитини, зазвичай «групи смерті» мають назви: «Синій кит», «Море китів», «Тихий дім», «Розбуди мене о 4.20», «Рожеві феї», «Єдинороги» «Привет я ..» «Гра» однак це далеко не повний перелік.

  4. Якщо в назвах груп дитини Ви не виявили нічого підозрілого, тоді натискаємо на пошук та прописуємо назви груп, що вказані в пункті №3 або ключові слова типу: завдання, таблетки, вени, лезо і т.д., щоб пошук здійснювався не по назві груп чи контактів, а саме по ключових словах, які знаходяться в тілі повідомлень всіх наявних груп на мобільному пристрої. (Кожен месенджер окремо!)

  5. Кожен месенджер зберігає «Кеш-файли» (фото, відео, аудіо) на внутрішню пам'ять мобільного пристрою. Відкрийте стандартний додаток «Галерея» (Фото) та перевірте її вміст на наявність «Сумних фотографій в сірих тонах, тривожних червоночорних малюнків, фото на яких зображені руки з порізаними венами, фото ніг на краю даху і т.д.». Перебуваючи в галереї (фото) обов’язково натисніть на вкладку «Альбоми» та опустившись до низу екрану натисніть на вкладку «Нещодавно видалені», можливо дитина щодня проводить чистку мобільного пристрою.

  6. Окрім груп та повідомлень, обов’язково перевірте дзвінки, які здійснюються дитиною чи дитині в мобільних месенджерах.

  7. Якщо Ви в своєї дитини в телефоні виявили щось підозріле, що за ознаками може вказувати на елементи «групи смерті» одразу дайте можливість працівникам кіберполіції перевірити даний факт щоб підтвердити чи спростувати відношення дитини до груп смерті зателефонувавши на лінію «102» або за телефоном

0 800 50 51 70 Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Батькам, щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи, рекомендується:

  1. Приділяти більшу увагу психологічному стану дитини;

  2. Перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень. У разі їх виявлення – з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита;

  3. Перевіряти облікові записи дитини в соціальних мережах та групи, до яких входить акаунт, стежити за вмістом спілкування у приватних чатах;

  4. Звертати увагу на коло спілкування дитини;

  5. Намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;

  6. Обов’язково контролювати, які фото- та відеофайли розміщені в гаджетах дитини;

7. Встановлювати функцію "батьківський контроль" на всіх гаджетах дитини.

У зв’язку з цим варто бути пильними, при можливості – перевірити облікові записи дітей, чи не зареєстровані вони під зазначеними у списку іменами.

Для того, аби вступити у групи, потрібно подати заявку для вступу до неї та написати певний текст у себе на сторінці.

Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено психологічне вивчення особи та її готовності до самогубства через спілкування в приватному чаті.

Наступне повідомлення буде із завданням (опис завдання, та час який надається на його виконання). Виконання кожного завдання, потрібно фіксувати на фото або відео. На кожне завдання надається обмежений час. Якщо учасник не встигає його виконати, то його виключають з групи.

Всього дається 50 завдань (у фейкових спільнотах – від 13 до 50 "квестів", це залежить від адміністратора).

Адміністратор групи схиляє дитину до нанесення дитині власноруч каліцтв або заподіяння болю.

Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі.

Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується на запису – вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис і робить останній крок.

Фінальне завдання – покінчити життя самогубством та зафіксувати момент смерті на камеру в режимі online.

Кiлькiсть переглядiв: 74

Коментарi