• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Міжнародний день поширення інформації про аутизм

Міжнародний день поширення інформації про аутизм

2020-04-02

Не аутист і не людина дощу, а людина з аутизмом.

2 квітня - всесвітній день поширення інформації про аутизм.

У 2020 році дату відзначають 13-й раз. Вона затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 18 грудня 2007 року.

Сьогодні людей в різних країнах закликають згадати про проблеми людей з аутизмом і про те, чого можуть досягти ці люди, якщо суспільство буде іх підтримувати.

Наразі кожна 54-та дитина у світі народжується з аутизмом.

Аутизм - це порушення розвитку, яке впливає на комунікацію і відносини з іншими людьми, а також на сприйняття і розуміння навколишнього світу.

Чим раніше виявити ознаки аутизму у дитини, тим більш успішною буде адаптація до навколишнього світу і до самостійного життя. Аутизм впливає на кожну людину по-різному, і може варіюватися від легкоі до дуже складної форми прояву.

Як це, жити з аутизмом? 3анадто гучні звуки, занадто яскраві кольори

Для того, щоб зрозуміти що відбувається з такою дитиною - уявіть собі, що все, що ви відчуваєте - збільшилося чи зменшилося у сто разів. Легкі дотики можуть викликати біль або, навпаки, сильний удар - може залишитися непоміченим. Яскрава річ, раніше звичні звуки - стануть страшними, а мова співрозмовника перетвориться просто на мелодію. Світ, дотики і звуки лунають і відчуваються зовсім по-іншому.

Темпл Грандін, американська професорка з аутизмом, описала свій стан так: Мозок - це багатоповерховий будинок, який спирається на фундамент, в підвалі якого знаходиться система опалення, де проведені комунікації облаштована робота якоїсь організації , а на самому верхньому поверсі сидить адміністрація. І ось комусь з верхнього 22-го поверху потрібно періодично спускатися вниз і перевіряти, як працюють стояки і труби, комусь - бігти на 1 6-й поверх в бухгалтерію, а комусь - на 10-й в конференц-зал, проводити зустрічі з клієнтами. У людини з аутизмом є все ті ж самі 22 поверхи з аналогічними функціями, але не працюють ліфти, а тому бігти з 22-го на 10-й доводиться по сходах.

Який прогноз?

3 цим можна і треба жити. Такі люди можуть стати успішними. Людина з аутизмом вчиться бути частиною суспільства за допомогою різних методик та емоційного інтелекту - розуміння станів і емоцій. Аутизм невиліковний, але в руках професіоналів він може успішно піддаватися корекції з метою подальшої соціалізації. В США 92% людей з аутизмом успішно соціалізовані.

В цей день в країнах, що приєдналися до акції, більшість будівель і пам'ятників в світі «забарвлюють» в блакитний або синій колір Людей закликають носити речі блакитного кольору. За статистикою, серед хлопців випадки аутизму і аутичних розладів відбуваються в середньому в п'ять разів частіше дівчат, так колірним кодом обрано блакитний, а символом - блакитну стрічку.

Незнання породжує страх.

Саме для того, щоб розвіяти міфи, Генасамблея ООН в 2007 році прийняла резолюцію, яка оголосила 2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про аутизм.

Серед людей з аутизмом зустрічаються дуже талановиті, вони можуть мати унікальні здібності в музиці, математиці, комп'ютерних технологіях.

Всі люди з аутизмом здатні розвиватися і навчатися у своєму власному темпі. Людині потрібна людина.

Кiлькiсть переглядiв: 97

Коментарi